Double house utretch

Mvrdv house

If spatially interesting as living space, the long narrow rooms are not very practicable. Wilma Kwan , updated How to visit The house is located on Koningslaan which is on the way to the Schroder house from central station. This floor is the most fanciful. This non-designing of the facade represents a clear break with the architecture of aestheticism successfully championed by Mecanoo. That is why in the city the people live so close together, and ultimately why the double house is designed the way it was. Once you go through the park, make a right turn onto Koningslaan and it is not too far before you will see the house on your left hand side. Lasagna A distinctive feature of the double villa is the facade.

Double house in Utrecht by Bjarne Mastenbroek and Winy Maas November 7, — by Robbert Roos In modern architecture the wall has been reduced to the finest of pencil lines, an anonymous resource within a construction of maximum efficiency. They used steel trusses and props, that they hid in the internal and exterior walls.

It lends the house an airiness and provides a pause in the zigzag promenade from the kitchen on the ground floor to the terrace and bathroom on the roof.

Double storey house

One owns a third, the other two thirds. The left-hand dwelling is more labyrinthine. Here glass is analogue to white, the metaphysical colour par excellence. Once you go through the park, make a right turn onto Koningslaan and it is not too far before you will see the house on your left hand side. Structurally this makes the double villa something of a Chinese puzzle, as the loads are not always carried by upright members. This floor is the most fanciful. As a result, the thrust lines meander like the party wall, though they follow a different pattern. Due to budget restrictions, the exterior of the house is clad with plywood. It hosted a National Concert in on June 12, that included eighteen members of the Royal Concertgebouw Orchestra , harpist Lavinia Meijer , and soul singer Giovanca. Wilma Kwan , updated How to visit The house is located on Koningslaan which is on the way to the Schroder house from central station. And the roof terrace offers a permanent view of the cathedral spire the Domtoren. The park has a lake and a lot of green, and is a large part of the community. The placement of the staircase assures that all living spaces can be reached with the shortest distance from the central plane. Site[ edit ] The architecture is located in between nearby Wilhelminapark and a river. Double house in Utrecht by Bjarne Mastenbroek and Winy Maas November 7, — by Robbert Roos In modern architecture the wall has been reduced to the finest of pencil lines, an anonymous resource within a construction of maximum efficiency.

Spatially the left-hand dwelling viewed from the street is more interesting than the right. Due to budget restrictions, the exterior of the house is clad with plywood.

This floor is the most fanciful. In this Utrecht double villa, however, the wall takes centre stage. This central plane makes it easy to communicate from one living space to the next.

double house design

That is why in the city the people live so close together, and ultimately why the double house is designed the way it was. Some say that it was used to emphasize the abstract box of the building, and to reject any tectonic expression of structure or construction, and then some say that it was simply because of financial issues.

Once you go through the park, make a right turn onto Koningslaan and it is not too far before you will see the house on your left hand side.

Double house utretch

The rest of the material for the exterior is glass. Some universities such as Northeastern University in Boston , MA have had their students study the architecture. The way the architects located the glass and wood panels defines the space within by using glass for more communal spaces and having wood panels to hide the more private spaces. Even with the structural problems they managed to put huge glass windows for the views. The architects hark back here to building practices of bygone centuries when the walls had to be structurally thick enough to allow mole-like hollows to be scooped out of them. The bathroom with its fully glazed wall opens onto the roof terrace, a high parapet around the roof guaranteeing privacy though a section of it can be lowered for an unobstructed view of the park. It hosted a National Concert in on June 12, that included eighteen members of the Royal Concertgebouw Orchestra , harpist Lavinia Meijer , and soul singer Giovanca.
Rated 7/10 based on 98 review
Download
Double House a Utrecht